Când ai nevoie de aparat dentar?
Erorile de aliniere dentară reprezintă o condiție des întâlnită atât la copii cât și la populația adultă. Mulți dintre aceștia rămân cu dantura incorect poziționată toată viața, de teama tratamentului ortodontic sau pentru că nu știu când trebuie să ceară ajutorul unui medic specialist ortodont. Iar de aici pornesc și alte complicații precum carii, infecții, afecțiuni parodontale, răni provocate de mușcătura defectuoasă și așa mai departe.
De ce trebuie să porți aparat dentar?
Tratamentul ortodontic este folosit pentru a corecta problemele de ocluzie și a realinia dinții înghesuiți pe arcadă sau care au erupt în poziții nefirești. Atunci când dinții sunt înghesuiți sau nu se întâlnesc corect în ocluzie, este mult mai dificil să menții igiena orală și apar problemele menționate mai sus. Mai mult decât atât, în timp, poziția incorectă a danturii și a maxilarului îți afectează fizionomia.
Malocluzia are, de obicei, cauze genetice, însă se poate dezvolta și din alte motive. Copiii care își sug degetul până la o vârstă înaintată, de exemplu, își pot dezechilibra dezvoltarea corectă a maxilarelor și alinierea dinților de lapte, iar acest lucru, de multe ori, are ecou și în poziționarea dinților definitivi. De asemenea, pierderea unuia sau a mai multor dinți în urma unor accidente va genera deplasarea celorlalți dinți, dacă nu se intervine la timp cu implant dentar.
Printre anomaliile de poziționare dentară cel mai des întâlnite se numără angrenajul invers – când unul dintre dinții superiori frontali erupe înspre interior și rămâne în spatele dinților inferiori în timpul mușcăturii, înghesuirile dentare – când arcada este prea mică, iar dinții nu au loc să erupă corect sau, la polul opus, spațierea dentară – când arcada este prea mare pentru dimensiunea dinților sau când lipsesc dinți de pe arcadă, protruzia – când incisivii superiori sunt împinși în față prea mult de pe arcadă, ocluzia inversă – când dinții inferiori vin în fața dinților superiori din cauza dezvoltării arcadei inferioare.
De obicei, pentru a corecta aceste probleme, tratamentul ortodontic trebuie inițiat în copilărie, atunci când erup dinții permanenți, de obicei în jurul vârstei de 12 ani. O primă consultație la medicul specialist ortodont se recomandă să se facă, însă, în jurul vârstei de 7-9 ani deoarece, în cazul anomaliilor scheletice sau a obiceiurilor vicioase, tratamentul se începe timpuriu. Și adulții pot recurge la tratament ortodontic, indiferent de vârstă. O condiție esențială pentru începerea tratamentului ortodontic este sănătatea orală perfectă și un standard ridicat de igienă deoarece purtarea aparatului dentar poate declanșa apariția cariilor sau a problemelor gingivale.
Tipuri de aparate dentare
Pentru a corecta poziția dinților sunt folosiți, de obicei, brakeți, iar tipul aparatului ortodontic și durata de tratament depinde de patologia dentară. Ocluzia se corectează într-o perioadă de la 1 an și jumătate până la 2 ani.
Există mai multe tipuri de aparate dentare, însă cel mai adesea sunt folosite aparatele fixe - metalic, ceramic sau safir, mobile – sublingual sau gutieră și cele invizibile - care se montează pe partea inferioară a dinților.
La finalul tratamentului se folosește un aparat de contenție, mobil sau fix, menit să păstreze dinții în poziția corectă încă o perioadă, pentru a-i stabiliza. Aparatul mobil de contenție va fi purtat doar în timpul somnului dar și pe durata zilei, fiind îndepărtat doar în timpul meselor sau pentru realizarea igienei orale, pentru o perioadă variabilă de timp.
Înainte de începerea tratamentului vei avea nevoie de radiografie dentară și fotografii pentru a stabili poziția exactă a dinților și modul în care trebuie corectată aceasta. Apoi vei primi un plan de tratament individualizat. Dacă există alte problemele dentare precum carii, infecții, depuneri de tartru, trebuie rezolvate înainte de aplicarea aparatului dentar. De aceea este indicat să alegi o clinică cu laborator de radiologie dentară propriu, pentru a evita deplasările în alte laboratoare, a economisi timp și unde poți rezolva și celelalte probleme dentare.
Cum să ai grijă de dinții tăi în timpul tratamentului
Igiena orală este o parte elementară mai ales în timpul tratamentului ortodontic. Purtarea brakeților poate crea complicații precum apariția petelor albe pe dinți care sunt, de fapt, semne timpurii ale cariilor. Acestea apar din cauza acizilor și a plăcii bacteriene care se formează pe dinți și în jurul brakeților, unde accesul cu periuța și pastă este mai dificil.
Pentru a limita cât mai mult apariția acestor complicații este necesar să realizezi periajul mai conștiincios și mai des, cu o pastă de dinți cu un conținut ridicat de fluor și să completezi rutina de îngrijire orală cu o apă de gură cu fluor. De asemenea, este indicat să mergi la igienizare profesională în mod constant și să eviți, pe cât posibil, să consumi alimente cu mult zahar, cu consistență lipicioasă și sucuri acidulate.
Rezultatele purtării aparatului dentar se vor vedea în 18 până la 24 de luni, timp în care trebuie să ai grijă de sănătatea dinților și a gingiilor tale, să mergi periodic la control stomatologic, să respecți întocmai sfaturile oferite de medicul tău stomatolog și să porți aparatul de contenție atât cât este necesar.