Bun venit! Am preselectat varianta site-ului pentru clinica cea mai apropiată de tine (Satu Mare). Poți schimba clinica din banda gri de mai jos.
Program
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Clinicile noastre

Cum îți pregătești copilul pentru prima vizită la stomatolog

Cum îți pregătești copilul pentru prima vizită la stomatolog

Prima vizită la stomatolog poate fi o experiență plăcută pentru copilul tău sau una traumatizantă care va influența viitorul sănătății sale orale. Evident, acest lucru depinde de medicul care îl va tratata, de dotările clinicii pentru confortul pacientului, dar și de tine ca părinte prin modul cum îl pregătești pentru această experiență nouă din viața lui.

Prima greșeală pe care o fac părinții este aceea că își păcălesc copii că merg în altă parte și nu la dentist și nu le povestesc ce se va întâmpla pe scaunul stomatologic. Astfel, micuții se trezesc într-o situație complet nouă, necunoscută pentru ei și își imaginează automat că ceva rău li se va întâmpla pentru că au fost mințiți să meargă acolo.

Copiii au nevoie să știe ce îi așteaptă, însă felul cum le prezintă părintele această întâlnire cu medicul dentist este esențial pentru înțelegerea și acceptarea copilului. Unii părinți le spun copiilor că merg la doctorul de dinți care le va trata caria sau le va extrage dintele. Și așa apare blocajul copilului încă de acasă. Cuvinte precum doctor, tratament, extracție trag un semnal de alarmă în mintea copilului și îi declanșează frica.

Părinții mai inspirați creează o poveste frumoasă, cu personaje din povești în rolul asistentelor, cu prinți sau prințese care fac magie pentru dinți în rolul doctorilor, cu un univers magic în care își vor face noi prieteni. Nici această abordare nu trebuie dusă la extrem, însă este mult mai bine primită de către micuț. Păstrând echilibrul între realitate și ficțiune, părintele trebuie să știe să includă în poveste și elemente de adevăr despre tratament.

Tocmai pentru a susține aceste povești frumoase ale părinților despre întâlnirea copiilor cu medicul stomatolog, am creat, la Finess Dental, un spațiu primitor pentru micuți, un cabinet dedicat pedodonției cu pereți decorați cu personaje din desene animate. Toate aceste elemente creează un impact pozitiv în mintea copilului și îl ajută să intre fără teamă în cabinet.

Așa cum spuneam, părinții trebuie să lase propriile temeri deoparte și să își pregătească micuții pentru o experiență plăcută. Iată 5 moduri în care puteți convinge copilul să abordeze prima vizită la stomatolog, fără frică.

Familiarizează-ți copilul cu importanța igienei orale

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi prezinți copilului importanța igienei orale și a controlului stomatologic periodic pentru sănătatea lui. Astfel, acesta va dori să aibă un prieten dentist care să îi păstreze dinții sănătoși și fără durere. Copiii sunt sensibili la durere și la orice le provoacă disconfort. Iar dacă îi vei convinge că medicul dentist este cel care le ține dinții departe de durere, va fi ușor să îi accepte în viața lor.

Explică-le totul prin joc. De exemplu, poți desena un dinte sănătos și scrie alături toate modurile prin care acesta rămâne sănătos, de la periaj până la vizita la stomatolog. Sub el, desenează un dinte afectat de carie și scrie cum a ajuns acesta să fie bolnav. Important este ca micuțul să vadă și să înțeleagă diferența dintre un dinte sănătos și unul bolnav și să accepte soluțiile de prevenție și tratament.

Citește-i cărți despre dentist

Personajele din poveștile preferate ale micuților îi ajută pe aceștia să le urmeze exemplul. De aceea există pe piață nenumărate cărți pentru diferite etape necesare în dezvoltarea copilului, de la antrenamentul la oliță, la mersul la grădiniță, mersul la dentist și așa mai departe. O astfel de carte îi creează copilului o așteptare, îl face să pună întrebări și să își dorească să încerce această experiență nouă. Mai mult decât atât, citindu-i copilului cărți ilustrate în fiecare seară îi dezvoltă vocabularul, îl ajută să înțeleagă poveștile prin imagini și îi stimulează imaginația.

Începe un joc pe roluri cu copilul tău

Joaca împreună cu micuțul tău este esențială pentru dezvoltarea sa emoțională și pentru legătura dintre voi. Creează-ți o rutină de joacă alături de cel mic în care să incluzi și tema stomatologiei. Poți inventa un joc pe roluri, în care sunteți, pe rând, medic și pacient. Astfel îi vei arăta copilului modul în care decurge o vizită la medicul dentist. Sau poți folosi jocuri cu plastilină și truse de dentist pentru copii pentru a-i da posibilitatea micuțului să experimenteze tratamente stomatologice pe dinții unui animăluț preferat din plastic. Acest gen de activități îi ajută pe copii să perceapă vizita la stomatolog într-un mod distractiv.

Rolul tău, ca părinte, este să asociezi emoții pozitive cu procedura de tratament pentru a pregăti terenul pentru prima întâlnire cu dentistul și să îi induci copilului încredere.

Arată-i, virtual, clinica unde va merge și medicul care îl va trata

Familiarizarea copilului cu mediul în care va merge și, mai ales, cu un chip prietenos care îl va întâmpina acolo îl va ajuta să se simtă confortabil în timpul vizitei reale. Pe https://finess-dental.ro avem poze din cabinetele noastre și cu medicii stomatologi și asistentele pe care copilul îi va întâlni aici.

Creează recompense

Chiar dacă specialiștii spun că nu este sănătos să învățăm copilul cu recompense, există situații excepționale când putem apela la ele pentru a fi mai ușor să convingem copilul să facă lucruri noi. De exemplu, promite-i că după vizita la stomatolog veți merge în locul lui de joacă preferat sau la magazinul de jucării. Sau explică-i beneficiile tratamentului stomatologic printr-o vizită ulterioară la gelaterie, unde poate mânca înghețată fără să-l mai doară dinții.

Procedurile stomatologice nu trebuie să sperie copilul, din contră, acestea trebuie să se situeze ca experiențe pozitive încă de la prima vizită. Iar acest lucru va ajuta copilul să aibă dinți sănătoși și să devină un adult fără frică de dentist.