Bun venit! Am preselectat varianta site-ului pentru clinica cea mai apropiată de tine (Satu Mare). Poți schimba clinica din banda gri de mai jos.
Program
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Clinicile noastre

Cum să ai grijă de dinții tăi, pe măsură ce îmbătrânești

Cum să ai grijă de dinții tăi, pe măsură ce îmbătrânești

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, organismul se schimbă iar dantura îmbătrânește odată cu tine. Totuși, dacă știi cum să ai grijă de dinții tăi, aceștia pot rămâne cu tine toată viața. Este adevărat că procesul de îmbătrânire aduce un risc crescut al apariției cariilor, al infecțiilor, al afecțiunilor gingivale și chiar pierderea danturii. Însă o igienă orală corespunzătoare reduce substanțial aceste riscuri și te ajută să-ți păstrezi sănătatea dinților și a gingiilor pe termen lung. Iată câteva obiceiuri simple care ajută să-ți păstrezi zâmbetul frumos și după 40 de ani.

Fii conștiincios cu rutina de îngrijire orală

Pe măsură ce îmbătrânim, dinții se deteriorează și îngrijirea lor este cu atât mai importantă. Realizarea igienei orale corespunzătoare și curățarea corectă a spațiilor inter-dentare sunt esențiale pentru păstrarea sănătății orale. Ai nevoie de ustensilele necesare acestei rutine. Dacă preferi o periuță de dinți manuală, alege una cu perii moi, care să nu agreseze și mai tare smalțul dentar. De asemenea, cele cu mâner lat sunt manevrate mult mai ușor. Sau poți opta pentru o variantă electrică, ce curăță foarte bine și cu precizie suprafața dinților. Nu uita de ața dentară și apa de gură în completarea fiecărui periaj dentar, mai ales la o vârstă înaintată, când riscurile acumulării de placă bacteriană și ale apariției halenei sunt mult mai mari.

Nu sări peste controalele periodice

Îmbătrânirea danturii se traduce și într-o micșorare a nervilor ceea ce înseamnă că nivelul de sensibilitate este mai scăzut. Astfel, și cariile sunt mai greu de detectat în stadiu precoce. De aceea este important să mergi cu regularitate la controale stomatologice, de două ori pe an sau chiar mai des. Doar așa vei evita evoluția unor afecțiuni dentare sau gingivale. De asemenea, informează-ți medicul stomatolog asupra eventualelor medicamente prescrise pentru alte afecțiuni, deoarece unele pot avea efecte negative asupra danturii.

Fii atent la sindromul de gură uscată

Sindromul de gură uscată, provocat de o igienă orală precară, alimentație necorespunzătoare, lipsa hidratării sau de anumite medicamente, creează mediul propice dezvoltării bacteriilor și a cariilor. În primul rând, trebuie să știi că peste 500 de tipuri de medicamente, prescrise pentru banalele alergii, pentru anxietate sau pentru echilibrarea tensiunii arteriale, au ca efect secundar apariția sindromului de gură uscată. Dacă simți că suferi de acest sindrom, discută cu medicul dentist pentru a-ți prescrie un hidratant oral sau pentru alte sfaturi care să diminueze efectele.

Ai grijă la afecțiunile gingivale

Unul dintre pericolele majore ale sănătății orale îl reprezintă instalarea afecțiunilor gingivale. Acestea sunt insesizabile până când devin dureroase și evident, avansate. Iar atunci este prea târziu. Vizitele regulate la medicul stomatolog te vor ajuta să eviți un scenariu catastrofal care implică pierderea danturii. Parodontita, cea mai periculoasă dintre afecțiunile gingivale, este cauzată de acumularea de placă bacteriană. Aceasta irită gingiile, le face să sângereze apoi să se retragă, lăsând o parte din rădăcina dintelui expusă. Aici se acumulează bacterii care provoacă infecții și carii iar acestea, neîndepărtate la timp, pot distruge osul maxilar, ducând la pierderea danturii.

Fii vigilent în privința apariției cancerului oral

Obiceiurile nocive de lifestyle, precum fumatul, igiena orală precară dar și anumite afecțiuni pot duce la apariția cancerului oral. Iar vârsta înaintată este un factor de risc de luat în calcul. Studiile arată că riscul apariției acestei afecțiuni crește după 40 de ani, majoritatea pacienților fiind diagnosticați în jurul vârstei de 62 de ani.

Pentru a preveni o formă agresivă  bolii, diagnosticarea precoce este esențială. Examinează-ți singur cavitatea orală și fii atent la orice formațiune roșiatică sau de culoare albă care apare pe limbă, pe buze sau pe obrazul interior și care nu se vindecă după două săptămâni. De asemenea, evaluarea cu lampa VELscope, în cadrul clinicii stomatologice, poate diagnostica din timp apariția cancerului oral și îți poate salva viața.

Conștientizarea riscurilor pe care le aduce vârsta asupra sănătății orale și înțelegerea necesității unei îngrijiri atente sunt primii pași în păstrarea zâmbetului frumos și în a doua parte a vieții. La acestea se adaugă o nutriție și hidratare corecte, alături de controale stomatologice regulate.