Bun venit! Am preselectat varianta site-ului pentru clinica cea mai apropiată de tine (Satu Mare). Poți schimba clinica din banda gri de mai jos.
Program
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Clinicile noastre

Cum să previi apariția cariilor

Caria dentară este a doua cea mai frecventă afecțiune, după răceală, de aceea este foarte important să știi cum să previi apariția cariilor. De obicei, oamenii ajung la medicul stomatolog când au dureri dentare persistente sau când caria apare la suprafața dintelui. Atunci, afecțiunea este deja într-un stadiu avansat și necesită intervenție invazivă pentru tratament și pentru a evita infecțiile sau pierderea dintelui. La Finess Dental vei beneficia de cele mai complexe metode de prevenție și tratament ale cariilor.

Caria apare din cauza unui cumul de factori ce au legătură cu stilul de viață, dar are și o componentă genetică. Bacteriile din cavitatea bucală responsabile de formarea plăcii bacteriene, igiena orală precară și obiceiurile alimentare nocive – cu alimente și băuturi bogate în zahăr sunt principalele motive care duc la apariția cariei. Acizii care se formează în cavitatea orală atunci când consumăm zahăr, se fixează în placa bacteriană și atacă smalțul dinților provocând distrugerea acestuia și formarea cariei.

Caria poate fi simplă, când afectează doar partea de la suprafață a dintelui. Aceasta poate fi oprită din evoluție dacă este observată la timp, de obicei la un control de rutină la medicul stomatolog.

Atunci când afecțiunea nu este tratată la timp, caria se extinde la nerv și apar complicațiile. Aceasta poate provoca infecție la rădăcina dintelui care necesită tratament mai complex și de durată.

Mai există cariile ce se formează în șanțuri și fosete și sunt ușor de observat chiar și de către pacient, dar și cele care apar pe suprafețele netede ale dinților și care sunt luate în serios când se accentuează sau când apar simptome.

De obicei, primele simptome ale evoluției procesului carios sunt durerea, sensibilitatea la stimuli precum rece, cald, dulce sau acru, halena și inflamarea gingiei în zona afectată.

Caria nu este o afecțiune periculoasă, se tratează ușor, însă ignorată poate duce la complicații severe și pierderea danturii. Iată ce trebuie să faci pentru a evita astfel de scenarii.

Cum să previi apariția cariilor

Mizează pe igiena orală

Aceasta este extrem de importantă pentru a preveni apariția cariilor. Este esențial să te speli pe dinți de minim două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor. Poți folosi o periuță obișnuită, dacă știi cum să execuți corect periajul. Trebuie să periezi toate suprafețele dinților – spate, față și deasupra - pentru a elimina placa bacteriană. Sau poți opta pentru o periuță de dinți electrică. Trebuie să ai în vedere faptul că placa bacteriană se formează din nou în câteva ore, de aceea este important să te speli pe dinți de minim două ori pe zi sau chiar după fiecare masă.

Folosește ață dentară înainte de periaj, pentru a îndepărta resturile alimentare blocate între dinți. Iar după ce te speli pe dinți poți folosi o apă de gură cu afect antibacterian și de prospețime. S-a demonstrat științific că apa de gură reduce placa bacteriană și previne apariția acesteia. Dacă o vei folosi în mod regulat, vei reduce substanțial riscul formării cariilor.

Mergi periodic la consult stomatologic

Multe dintre carii sunt ascunse și pot fi detectate doar de către medicul stomatolog la un control de rutină sau în urma unei radiografii dentare. La Finess Dental dispunem de toate metodele de detectare a cariilor, inclusiv de laborator de radiologie dentară în cadrul clinicii. Astfel, vei putea beneficia de prevenție și tratament în același loc, fără a fi nevoie să te deplasezi în alte locații pentru investigații suplimentare.

Controalele periodice la dentist și curățarea profesională periodică sunt factori cheie pentru prevenție. Mai mult decât atât, medicul stomatolog îți va da sfaturi despre cum să îți menții o igiena orală și despre conținutul de fluor de care ai nevoie pentru a-ți menține integritatea danturii.

Optează pentru sigilările dentare

O altă metodă avansată de prevenție o reprezintă sigilarea dentară. Practic, dintele este acoperit cu un strat de rășină care protejează dintele de bacterii și previne astfel apariția cariilor. Intervenția este non-invazivă și nedureroasă. Sigilările se fac mai mult la copii, însă și adulții pot alege această formă de prevenție.

La Finess Dental poți opta pentru cele mai eficiente metode de prevenție, în funcție de nevoile dinților tăi.