Cauze, simptome, diagnostic și metode de prevenție
Respirația urât mirositoare sau halena afectează peste 40% din populație și poate fi cronică sau trecătoare. Însă, realitatea este că halena poate fi extrem de neplăcută și stânjenitoare, afectând, de cele mai multe ori, viața socială a unei persoane și ducând chiar la tulburări mai grave, precum anxietatea. Mulți încearcă să o controleze folosind gumă de mestecat mentolată sau apă de gură specială pentru halitoză, însă în lipsa cunoașterii cauzei reale a acestui fenomen, astfel de soluții acționează doar temporar. De aceea, este important să consulți un medic stomatolog pentru a stabili care este sursa halenei și a-ți crea o schemă de tratament personalizată.
Care sunt cauzele apariției halenei
De cele mai multe ori, halena se datorează afecțiunilor dentare, gingivale sau provine din spatele limbii. Dar există și unele condiții medicale, obiceiuri de lifestyle sau anumite alimente care pot provoca respirație urât mirositoare. Iată câteva dintre cele mai importante cauze ale apariției halitozei:
-
Igiena orală precară este principalul factor care declanșează halena. În lipsa unui periaj regulat și riguros, completat de curățarea spațiilor interdentare cu ața dentară, resturile alimentare rămân în cavitatea bucală și favorizează formarea plăcii bacteriene, declanșând un miros neplăcut în gură. De asemenea, limba se va încărca și ea cu bacterii și va crea același efect.
-
Infecțiile gingivale sau dentare – gingivita, cariile – sunt, de asemenea, o sursă de miros neplăcut. Fie că vorbim de un abces sau de rănile gingiei în urma unei intervenții chirurgicale sau extracții dentare, acestea sunt factori declanșatori ai halenei.
-
Sindromul de gură uscată, cauzat de probleme ale glandelor salivare sau de anumite boli, este o altă condiție pentru apariția halitozei. Practic, saliva ajută la curățarea cavității bucale, înlăturând natural resturi alimentare și particule care duc la apariția mirosurilor. Iar scăderea producției de salivă va crea condiții pentru apariția acestora.
-
Anumite obiceiuri de lifestyle, precum fumatul și consumul unor alimente cu aroma intense, precum ceapă, usturoi, condimente, pot duce la apariția unui miros neplăcut în gură, după ce acestea sunt digerate, intră în fluxul de sânge, apoi ajung în plămâni și în respirație. Însă aceasta este halitoza ocazională.
-
Anumite medicamente sau condiții clinice - infecții respiratorii, dezechilibre metabolice, reluxul gastroesofagian, anumite forme de cancer pot fi asociate cu apariția halitozei.
Cum este stabilit diagnosticul corect
Atunci când te confrunți cu respirația urât mirositoare iar aceasta nu dispare cu ajutorul unei igiene orale riguroase, este momentul să mergi la un consult stomatologic. Pentru a putea ajuta la stabilirea unui diagnostic corect, programează-te dimineața, înainte să apuci să consumi alimente care ar putea influența mirosul din gură. De asemenea, evită să te parfumezi sau să folosești alte produse cosmetice parfumate înainte să mergi la dentist, pentru că acestea pot masca halena.
Este important ca medicul să identifice diferența dintre mirosul din gură și cel din nas, pentru a găsi cauza și a aplica tratamentul corect. În majoritatea cazurilor, sursa halenei o reprezintă problemele orale. Abordarea tratamentului în acest sens nu este complicată, iar situația poate fi remediată.
Cum tratăm halena
Pentru a reduce și a preveni respirația urât mirositoare, în primul rând este nevoie să tratăm problemele dentare și gingivale. În același timp, trebuie să instituim, în mod conștiincios, igiena orală, cu produse dedicate înlăturării mirosurilor neplăcute – o apă de gură care omoară bacteriile, o pastă de dinți cu agent antibacterian în compoziție. Odată stabilite produsele de igienă orală, folosește-le cu regularitate – periază-ți dinții după fiecare masă, folosește ața dentară de două ori pe zi, pentru a îndepărta particulele alimentare din spațiile interdentare greu accesibile, periază-ți limba pentru a îndepărta bacteriile. Ai grijă să-ți schimbi periuța de dinți o dată la două sau trei luni și mergi la un control stomatologic și igienizare cel puțin de două ori pe an.
Ajustarea dietei, prin limitarea consumului de condimente și zahăr, aderarea la o alimentație bogată în legume și fructe proaspete și evitarea produselor care usucă mucoasa bucală – precum tutun, cafea, alcool sau sucuri, pot ajuta, de asemenea la prevenirea halenei. Pentru a stimula producția de salivă, poți mesteca gumă sau poți folosi dropsuri fără zahăr.