Bun venit! Am preselectat varianta site-ului pentru clinica cea mai apropiată de tine (Satu Mare). Poți schimba clinica din banda gri de mai jos.
Program
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Clinicile noastre

De ce ai nevoie de radiografie dentară, înainte de tratament?

Atunci când mergi la stomatolog pentru a rezolva o problemă dentară, ești trimis, prima oară, să îți faci o radiografie, fie panoramică, fie doar pentru dintele afectat.

Mulți pacienți sunt reticenți la efectuarea acestei metode de diagnostic, argumentând expunerea la radiații sau disconfortul deplasării între clinică și laboratorul de radiologie, care implică pierdere de timp. Mai ales când dintele doare, îți dorești să scapi cât mai repede de durere, nu să te plimbi pe drum și să stai la coadă pentru a face radiografia. Totuși, trebuie să înțelegi că eficiența tratamentului tău depinde de această radiografie. Aceasta este o etapă elementară în stabilirea diagnosticului corect, înainte de începerea tratamentului.

Vestea bună este că, la Clinica Finess Dental din Satu Mare, există cabinet de radiologie dentară, dotat cu cea mai nouă și performantă tehnologie, astfel că, odată ajuns la un medic de aici, vei putea face radiografia pe loc, în cadrul clinicii, evitând deplasarea, aglomerația și câștigând timp.

Dar de ce este atât de importantă radiografia?

Această metodă de diagnostic îi permite medicului stomatolog să examineze în profunzime cavitatea bucală și să observe lucruri pe care nu le poate vedea cu ochiul liber. Și, astfel, poate rezolva din timp o problemă care încă nu se manifestă prin durere, inflamație sau infecție. 

Cu ajutorul radiografiei, medicul va vedea nu doar partea superioară a dintelui, ci și rădăcina acestuia, structura osului maxilar, condiția gingiei. Condițiile care pot fi detectate prin această metodă de investigație pornesc de la profunzimea cariilor, la afecțiuni gingivale incipiente, pierderi de densitate osoasă, chisturi, abcese, prezența molarilor de minte care nu au erupt și așa mai departe.

Cum se realizează radiografia dentară?

Cu siguranță, orice pacient a fost nevoit să facă, cel puțin o dată, o radiografie dentară. Probabil știi deja procedura, însă pentru a înțelege și mai bine importanța sa, iată câteva detalii legate de această investigație.

În primul rând, trebuie să știi că nu toate radiografiile sunt la fel și nu toate se realizează în același mod. Există mai multe tipuri de radiografii, care se fac cu tehnologie diferită, și pe care medicul stomatolog le recomandă în funcție de răspunsul pe care are nevoie să-l primească asupra zonei afectate.

Ortopantomografia, cunoscută mai ales ca radiografia digitală panoramică, este o radiografie bidimensională ce oferă o imagine clară a întregii cavități bucale, chiar și a zonelor greu accesibile. Pe film se pot observa molarii de minte, dinții incluși, articulațiile mandibulare, sinusurile, informații esențiale chiar de la prima ședință de tratament. Radiografia panoramică elimină disconfortul pentru că se realizează de la exterior. Practic aparatul de radiologie se deplasează în jurul circumferinței capului tău și surprinde imaginea completă a zonei investigate.

Radiografia 3D sau CBCT dentar oferă imaginea tridimensională a unui grup de dinți, a unei arcade, a osului și a afecțiunilor acestora. Spre deosebire de OPT, este mult mai eficientă, fiind cea mai precisă metodă de investigație dentară în acest moment. Această radiografie este extrem de importantă înaintea începerii tratamentului de implant dentar, în ortodonție, pentru abordarea corectă a tratamentului și înaintea intervențiilor dentare chirurgicale.

Radiografia retroalveolară oferă imaginea bidimensională pentru doi, maxim trei dinți și oferă imaginea în detaliu a coroanei și a rădăcinii dintelui. Această radiografie este foarte utilă în cazul tratamentului endodontic sau în cazul unei rezecții apicale.

În cadrul clinicii Finess Dental din Satu Mare există echipament de radiologie dentară pentru toate cele trei tipuri de radiografii, tocmai pentru ca pacienții să aibă acces ușor, în deplin confort, la toate metodele de investigație necesare.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că radiografiile dentare emit un nivel foarte scăzut de radiații și nu afectează sănătatea. Iar pentru a elimina orice risc, pacienții poartă un șorț cu plumb care elimină orice risc de pătrundere chiar și a unei cantități mici de radiații. Mai mult decât atât, toate cele trei tipuri de radiografii se realizează în doar câteva minute și fără durere sau disconfort.