Integritatea danturii este esențială atât pentru sănătatea orală, cât și pentru starea generală de sănătate a organismului dar, mai ales, pentru viața socială a fiecărei persoane. De aceea, din ce în ce mai mulți oameni, ai căror dinți au fost afectați de accidente mecanice, vârstă, carii netratate la timp sau boala parodontală, apelează la implantul dentar pentru a-și recăpăta dantura fixă și zâmbetul natural. Avantajele implantului dentar, față de alte tipuri de lucrări protetice, sunt legate de faptul că dinții sunt ficși și îi imită perfect pe cei naturali, oferind astfel garanția funcționalității prelungite și a aspectului estetic incontestabil.
Când este necesară intervenția de implant dentar
Există câteva probleme majore de sănătate orală, pe care lipsa danturii le poate genera și care impun implantul dentar ca soluție. Dinții lipsă, care nu sunt înlocuiți, provoacă în timp resorbție osoasă și atrofie, reducând, astfel, grosimea structurii osoase, cu 25%. De aici continuă efectul de domino. Structura osoasă compromisă nu mai oferă suport dinților alăturați care, suprasolicitați, încep și ei să se clatine și, în final, să cadă.
Atunci când dinții rămași sunt în pericol din cauza reducerii structurii osoase, implantul dentar intervine nu doar cu funcție estetică, ci, mai ales, ca element de suport. Implanturile din titan sau ceramică se integrează atât de natural, încât oasele maxilare nu sesizează că dintele natural lipsește, iar acest lucru stopează procesul de resorbție osoasă.
Mai mult decât atât, implanturile distribuie masticația pe toată suprafața danturii și protejează, astfel, dinții naturali rămași, de la deteriorare accentuată.
În ceea ce privește aspectul estetic, postura facială este principala preocupare a pacienților care își pierd dantura. Atunci când oasele maxilare se resorb, buzele se subțiază și se aplatizează, obrajii se retrag, bărbia iese în evidență, linia buzelor se îngustează, iar persoana în cauză îmbătrânește vizual cu 10 ani. Cu ajutorul implantului dentar, care imită dinții naturali, oasele maxilare sunt în continuare stimulate, iar procesul de atrofie osoasă este stopat.
Și nu în ultimul rând, implantul dentar contribuie la menținerea stării de sănătate a organismului, pentru că permite persoanei în cauză să mănânce orice tip de alimente și să mestece corect. Pacienții care și-au pierdut dantura se pot confrunta cu boli de inimă, de rinichi sau diabet, pentru că nu pot avea o alimentație variată și bogată, din cauza problemelor de masticație.
Implantul într-o singură zi, soluția ideală pentru orice pacient
Mulți pacienți amână vizita la stomatolog și aderarea la implantul dentar pentru că se tem de durata, costurile și de modul invaziv de tratament. Însă tehnologia, materialele folosite și metodele de lucru au evoluat, astfel încât, astăzi, oricine poate pleca acasă cu dinți ficși în 24 de ore.
În prezent, la Finess Dental folosim cea mai avansată tehnică de implanturi dentare, realizată cu ajutorul tehnologiei digitale. Timpul de tratament este redus, manopera de extracție, implantarea și atașarea lucrării protetice realizându-se în aceeași zi. Prin metodele de chirurgie virtuală 3D este aleasă cea mai bună metodă de tratament, aplicarea implantului realizându-se ghidat și sigur. Astfel sunt diminuate durerea și sângerarea și este accelerată vindecarea.
Acuratețea plasării implantului este și ea esențială pentru durata de folosire a danturii și pentru aspectul estetic. Implanturile incorect poziționate nu pot susține forțele mecanice aplicate în timpul masticației, ceea ce poate duce la periimplantită. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, implantul dentar este așezat în locul indicat, cu o toleranță mai mică de 1 mm, garantând durata lucrării protetice pe o perioadă îndelungată.
Dinții provizorii personalizați sunt disponibili înainte de operație și sunt realizați din materiale biocompatibile, cu aspect natural. Aceștia sunt fixați și gata de a fi folosiți imediat, până la realizarea lucrării protetice definitive.
Astfel, în doar 24 de ore, pacientul pleacă acasă cu dantură fixă, estetică și complet funcțională, în măsura în care patologia existentă permite acest lucru. Pacientul evită stresul post traumatic și vizitele suplimentare la medicul stomatolog, pe care le-ar impune optarea pentru implantul dentar clasic, și își poate relua viața socială imediat.