Obținerea unui zâmbet perfect este o rezoluție pe care o avem fiecare, la un moment dat, în timpul vieții. Cei norocoși, moștenesc genetic o dantură frumoasă și sănătoasă care îi însoțește până la bătrânețe. Însă marea majoritate a oamenilor au nevoie de intervenții stomatologice pentru a-și recăpăta sau redefini zâmbetul. Stilul de viață modern, factorii externi care agresează structura dinților și, așa cum spuneam, genetica influențează foarte mult degradarea danturii odată cu înaintarea în vârstă. Iar lucrările protetice sunt soluția cea mai eficientă, atât din punct de vedere estetic cât și ca rezistență în timp.
Cu ani în urmă, realizarea lucrărilor dentare lua timp, implica ședințe multiple de tratament, costuri mari și disconfort pentru pacient. Însă evoluția tehnologiei din ultima decadă pare număr de magie ce ne-a îndeplinit dorințele pe care le credeam imposibil de atins: tratamente mai ușor de suportat, mai rapide și mai eficiente. Vorbim, mai exact, despre scanarea intraorală, care a eliminat toate neplăcerile amprentării dentare clasice și a făcut ca vizita la stomatolog să pară o secvență desprinsă din filmele SF, unde totul se rezolvă prin emisia fasciculelor de lumină.
Cum funcționează scanarea intraorală
Ți-ai imaginat, acum 20 de ani, că te vei așeza pe scaunul de la dentist și un dispozitiv portabil, cu fascicul de lumină, îți va lua amprenta dinților, a arcadelor dentare și a gingiilor, la detaliu, în doar 2 minute? Apoi, un alt softwear îți va proiecta zâmbetul pe un monitor, cu o acuratețe desăvârșită, și îți va crea, prin imagini, dinții perfecți pe care urmează să îi porți? Sună a poveste ireală, însă scanarea intraorală există și se folosește cu succes în clinicile stomatologice de top.
Unul dintre cele mai bune dispozitive de acest gen din lume, în acest moment, este 3 Shape Trios, un scanner care facilitează scanarea prin funcționarea wireless și oferă pacienților noi oportunități de tratament. După imaginea în 3 D obținută prin scanare, medicul stomatolog creează digital noul zâmbet, dinte cu dinte, și transmite poza HD pacientului, direct pe telefonul mobil. Astfel, pacientul își poate vedea zâmbetul înainte să înceapă tratamentul și să evite eventualele nemulțumiri care apar la lucrările protetice realizate clasic, fără pre-vizualizare.
Scanare intraorală vs. amprentare convențională
Există multe motive pentru care scanarea intraorală a înlocuit lingura de amprentare clasică. În primul rând, procedura convențională amintită nu poate elimina erorile de amprentare datorate unei compoziții incorecte a materialului sau a dificultății amprentării generate de un pacient mai puțin cooperant sau cu reflex de vomă mai accentuat. În cazul scanării digitale, aceste erori sunt eliminate. De asemenea, transmiterea digitală a imaginilor 3D facilitează comunicarea între medic stomatolog și tehnicianul dentar, eficientizând execuția lucrărilor protetice. Astfel, coroanele dentare sunt produse în laborator după un model virtual perfect, fapt care generează perfecțiunea tratamentului. Mai mult decât atât, scanerul înregistrează automat culoarea dinților și ajută la obținerea unor lucrări protetice într-o culoare fidelă dinților naturali.
Posibilitatea medicului de a simula tratamentul după imaginea oferită și a pacientului de a-și vedea dantura completă înainte de tratament este, poate, cel mai mare plus al scanării intraorale.
Dacă din punct de vedere al eficienței și reușitei tratamentului, această tehnologie este, evident, net superioară procedurilor clasice, scanarea intraorală surprinde și prin confortul pentru pacient. În primul rând este eliminat reflexul de vomă care se manifestă la majoritatea pacienților în cazul amprentării clasice, dar și disconfortul și stresul de a sta nemișcat până la întărirea materialului din lingură. În cazul unui pacient mai sensibil sau cu un grad de suportabilitate mai mic pot apărea erori și necesitatea repetării procedurii, fapt care dublează neplăcerea. De asemenea, timpul de scanare este mult mai scurt decât timpul necesar obținerii amprentei dentare în mod convențional.
Nu există îndoială că scanarea intraorală constituie un progres considerabil în tehnologia necesară stomatologiei, contribuind semnificativ la obținerea unui zâmbet perfect pentru pacient și la proceduri de tratament mult mai confortabile și rapide.