Programari: 0770 958 858

Estetică și protetică

Un zâmbet larg, dinți frumoși cu un aspect natural și sănătos e dorința oricărui pacient.

Estetica dentară se ocupă cu îmbunătățirea aspectului dinților prin diferite metode:

  • Albire dentară profesională
  • Obturații fizionomice
  • Fațetări directe și indirecte
  • Lucrări protetice: coroane ceramice (porțelan), coroane pe suport de zirconiu, lucrări pe implanturi.

 

Albirea profesională este o manoperă de cosmetică dentară. Se recomandă pacienților cu dinți sănătoși, care doresc o îmbunătățire a culorii.

Albirea se realizează în cabinetului de medicină dentară, cu materiale și aparatură profesionale, sub atenta supraveghere a personalului medical.  Prin această manoperă se pot obține dinți cu c teva  nuanțe mai albi, în funcție de numărul de ședințe efectuate, calitatea structurilor dentare și situația inițială.

Obturațiile fizionomice (plombele) reprezintă manopera cel mai frecvent realizată în vederea refacerii dinților cariați. Materialele de ultimă generație ne ajută să refacem forma și culoarea dinților, oferindu-le un aspect natural și sănătos.

Fațetele dentare  se folosesc pentru a masca fața vizibilă  dintelui, în vederea îmbunătățirii formei sau culorii acestuia. Se realizează prin proceduri minim invazive, direct în cabinet cu materiale compozite sau în laborator, din ceramică(porțelan) sau compozit.

 Fațetele ceramice sunt mai estetice, mai rezistente și cu eficiență foarte bună pe termen lung. Ele au însă indicații precise, iar alegerea lor ca variantă terapeutică se va face doar după o examinare completă și complexă a situației clinice.

 

Când avem nevoie de o lucrare protetică?

Aplicarea unei lucrări protetice (coroană, punte, proteză) este necesară pe un dinte foarte distrus, care nu se mai poate reface printr-o obturaţie(plombă) sau pentru a înlocui nişte dinţi care au fost extraşi.

Coroanele dentare sunt de mai multe tipuri, în funcţie de materialul din care se realizează

  • Coroana metalo-ceramică (metal, porţelan) – este estetică, rezistentă, se aplică atât în zona anterioară, cât şi posterior, pe molari; este biocompatibilă, nu îşi modifică culoarea în timp.

  • Coroana integral ceramică -  este lipsită de substructura metalică, este cea mai estetică, dar ceva mai fragilă decât cea metalo-ceramică sau ceramică pe schelet de zirconiu şi mai costisitoare; se foloseşte în general pe dinţii anteriori, atunci când se doreşte un rezultat estetic deosebit.

  • Coroana ceramică pe schelet de zirconiu – este estetică, rezistentă, dar costisitoare; se  aplică pe dinţii din zona frontală, dar şi laterală  acolo unde se cere estetică  deosebită şi rezistenţă foarte bună; mai  frecvente se foloseşte ca element component al punţilor dentare.

 

Puntea dentară este  o lucrare protetică fixă cu ajutorul căreia se închide spaţiul rămas în urma extracţiei  unor dinţi. Puntea se fixează pe dinţii care marginesc spaţiul edentat şi care sunt şlefuiţi în acest scop sau pe două sau mai multe implanturi dentare inserate anterior în os.

Proteza parţială sau totală este o lucrare protetică mobilizabilă sau mobilă, adică nu se cimentează pe dinţi, ci trebuie îndepărtată din cavitatea bucală de către pacient pentru a fi igienizată.

Se ajunge la realizarea acestui tip de lucrare la pacienţii care nu mai prezintă dinţi suficienţi pentru a susţine o lucrare fixă şi  la care aplicarea implanturilor dentare este contraindicată.