Programari: 0770 958 858

Implantologie

Implantul dentar este o piesă protetică biocompatibilă, de mare precizie.

Implantul este practic un dispozitiv din titan, asemănător ca formă unui şurub, care se fixează în os şi ţine locul rădăcinii unui dinte. Pe el se aplică o coroană la fel ca pe un dinte şlefuit. Astfel un dinte restaurat complet prin terapia implanto-protetică are trei componente: implantul, bontul protetic şi coroana pe implant.

Actual, implantul dentar este cea mai bună variantă de a înlocui unul sau mai mulţi dinţi lipsă.

 

De ce implant?

Dinţii pe implanturi arată, se simt şi se comportă aproape ca şi dinţii naturali. Prin înlocuirea dinţilor lipsă, implanturile oferă un confort superior funcţional şi estetic.

Marele avantaj al implanturilor este acela că nu trebuie şlefuiţi dinţi sănătoşi pentru a rezolva înlocuirea celor lipsă. Implanturile sunt de mare folos şi la pacienţi care au pierdut toţi dinţii şi au nevoie de o proteză totală. La aceştia proteza va sta mult mai bine sprijinită pe implaturi.

Când se poate pune un implant?

Pentru a primi un implant pacientul trebuie să fie sănătos, fără boli generale care să contraindice tratamente  chirurgicale. Pentru a avea succes integrarea osoasa în cazul implanturilor, este nevoie de condiţii parodontale bune(osul, gingia). De aceea pacienţii cu boli gingivale, ca de exemplu diabeticii fără tratament sau cei care fumează sunt cu un grad ridicat de eşec.

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l conştientizeze pacienţii care vor să beneficieze de implanturi dentare: igiena realizată ulterior trebuie să fie excelentă. Spălatul pe dinţi trebuie făcut meticulos, dimineaţa şi seara. Aţa dentară şi apa de gură trebuie să nu lipsească din obiceiul zilnic de curăţare, iar vizita la stomatolog la fiecare 6 luni pentru igienizarea profesională să fie absolut necesară.

 

Care este procedura dacă vreau să primesc un implant?

Prima şedinţă constă într-o consultaţie şi un examen radiologic (OPT, CBCT), care se face tot în cabinetul nostru, fără a fi necesare drumuri suplimentare. Pe baza informaţiilor obţinute se realizează planul de tratament şi o simulare computerizată, ambele individualizate pentru fiecare pacient în parte. Tot într-o primă şedinţă pacientului i se prezintă fotografii şi radiografii cu cazuri asemănătoare  şi se lămuresc toate întrebările, astfel încât acesta să fie pe deplin informat despre tratament.

A doua etapă constă în inserarea implanturilor în os, iar dacă acesta este insuficient se realizează augmentare osoasă. La 7 zile de la intervenţie se face un control şi se scot firele de sutură. 

Integrarea implanturilor durează în general între 3-6 luni, în funcţie de tipul de os şi de reactivitatea pacientului.

Etapa finală este cea de realizare a lucrării protetice (coroană, punte sau proteză). Aceasta urmează aceleaşi etape de amprentă, probă şi cimentare ca şi o lucrare aplicată pe dinte.