Programari: 0770 958 858

Protetică dentară

Un zâmbet larg, dinți frumoși cu un aspect natural și sănătos e dorința oricărui pacient.

Când avem nevoie de o lucrare protetică?

Aplicarea unei lucrări protetice (coroană, punte, proteză) este necesară pe un dinte foarte distrus, care nu se mai poate reface printr-o obturaţie(plombă) sau pentru a înlocui nişte dinţi care au fost extraşi.

Coroanele dentare sunt de mai multe tipuri, în funcţie de materialul din care se realizează

  • Coroana metalo-ceramică (metal, porţelan) – este estetică, rezistentă, se aplică atât în zona anterioară, cât şi posterior, pe molari; este biocompatibilă, nu îşi modifică culoarea în timp.

  • Coroana integral ceramică -  este lipsită de substructura metalică, este cea mai estetică, dar ceva mai fragilă decât cea metalo-ceramică sau ceramică pe schelet de zirconiu şi mai costisitoare; se foloseşte în general pe dinţii anteriori, atunci când se doreşte un rezultat estetic deosebit.

  • Coroana ceramică pe schelet de zirconiu – este estetică, rezistentă, dar costisitoare; se  aplică pe dinţii din zona frontală, dar şi laterală  acolo unde se cere estetică  deosebită şi rezistenţă foarte bună; mai  frecvente se foloseşte ca element component al punţilor dentare.

 

Puntea dentară este  o lucrare protetică fixă cu ajutorul căreia se închide spaţiul rămas în urma extracţiei  unor dinţi. Puntea se fixează pe dinţii care marginesc spaţiul edentat şi care sunt şlefuiţi în acest scop sau pe două sau mai multe implanturi dentare inserate anterior în os.

Proteza parţială sau totală este o lucrare protetică mobilizabilă sau mobilă, adică nu se cimentează pe dinţi, ci trebuie îndepărtată din cavitatea bucală de către pacient pentru a fi igienizată.

Se ajunge la realizarea acestui tip de lucrare la pacienţii care nu mai prezintă dinţi suficienţi pentru a susţine o lucrare fixă şi  la care aplicarea implanturilor dentare este contraindicată.