Ortodonția este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților.
Poziția dinților strâmbi sau înghesuiți poate fi corectată prin purtarea unui aparat dentar, care exercită o presiune constantă asupra dinților pe arcade. Tratamentul îmbunătățește mușcătura (ocluzia) și crește durata de viață a dinților, prin prevenirea uzurii și tocirii neuniforme.
Alte efecte benefice ale alinierii corecte a dinților pe arcade sunt îmbunătățirea pronunției, eliminarea apneei în somn (cauzată de respiratul pe gură), prevenția afecțiunilor gingivale (parodontale) și a căderii dinților, ușurința întreținerii une igiene orale corespunzătoare, prevenind acumularea de tartru în zonele interdentare sau dezvoltarea cariilor profunde.
Aparatele dentare sunt de două tipuri:
- aparate dentare fixe: metalic, ceramic sau safir
- aparate dentare mobile: sublinguale, gutieră Invisalign
Societatea în care trăim s-a schimbat, astfel că purtarea aparatului dentar permanent este mult mai ușor acceptată social. Dacă totuși vă doriți mai multă discreție, puteți alege brackeții transparenți din safir sau un aparat invizibil (care se montează pe partea anterioară a dinților).
Pentru că acest tratament poate dura între 1 și 2 ani, în funcție de patologia dentară, este recomandat ca un pacient să înceapă și să finalizeze tratamentul sub observația și controlul aceluiași medic ortodont. În cadrul unei consultații de specialitate, ortodontul va discuta cu pacientul pentru a întelege care sunt aspectele care îl nemulțumesc în ceea ce privește dantura sa și care este rezultatul pe care și-l dorește. Se analizează împreună radiografiile, fotografiile de diagnostic și modelele de studiu și apoi se elaborează planul de tratament.
Înainte de aplicarea aparatului dentar, pacientul trebuie să realizeze o ședință de profilaxie: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow și fluorizare. De asemenea, pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succesul dorit, există posibilitatea, în funcție de patologia dentară a pacientului, ca medicul să recomande efectuarea unor extracții ale dinților irecuperabili sau ale celor care nu pot fi aliniați pe un maxilar neîncăpător.
Consultațiile periodice
Controalele periodice se programează în funcție de recomandarea medicului ortodont și este foarte important ca programările să fie respectate deoarece orice abatere afectează rezultatul tratamentului.
Aparatul de contenție
Indiferent de tipul de aparat dentar pe care l-ați purtat, după demontarea acestuia, dinții au tendința de a reveni în poziția inițială. Pentru succesul pe termen lung al tratamentului ortodontic, este necesar ca pacientul să poarte un aparat de contenție, pentru o perioadă relativă de timp (de obicei egală cu durata tratamentului). Aparatul de contenție este 100% confortabil, se poartă după îndepărtarea aparatului dentar fix, în general pe timpul nopții.
Beneficiile purtării unui aparat dentar:
- aliniază poziția dinților strâmbi și reduce spațiile interdentare
- corectează mușcătura și evită tocirea/uzura dinților, îmbunătățind masticația
- îmbunătățește estetica zâmbetului
- îmbunătățește pronunția
- previne afecțiunile gingivale sau acumulările de tartru și dezvoltarea cariilor
Vârsta cea mai potrivită pentru a merge la ortodont este înainte de 8 ani, oasele maxilare fiind mai elastice. Pe de altă parte, tratamentul ortodontic nu are limită de vârstă, iar beneficiile sale sunt vizibile toată viața.
Vă așteptăm la consultație! Vom discuta împreună opțiunile și vom alege varianta optimă pentru dumneavoastră.